Djungelns lag

Fler och fler vittnar om ett allt hårdare klimat bland unga. Ett klimat där grundstenen är : kan du inte stå upp för dig själv så är du ingen. Kan du inte ge igen om någon hotar ditt revir så kan du inte ha något revir. Och om du inte kan själv så tar du hjälp av dina stora och starka kompisar. Alltså är du inte fysiskt stark  själv måste du hålla dig väl med den som är det.  En sorts djungelns lag som vrider samhällsklockan tillbaka flera tusen år. Som om samhället var en krigszon där allt är tillåtet och den som har störst muskler och störst kniv vinner respekt och högst ställning i i systemet.

Jag  tror att om en bättre framtid ska vara möjlig så måste vår civilisations bärande idéer på ett bättre sätt få sippra i alla delar av vårt samhälle.

Hur då då? Vuxna som föräldrar,lärare eller fotbollstränare har ett stort ansvar och måste också få goda möjligheter att ta det. När fritidsgårdar stängs och skolor rustas ner blir kontakterna med vuxenvärlden sämre och de goda mötena alltmer sällsynta.

Vi måste se våra unga som en investering inte som en kostnad.

0 Svar to “Djungelns lag”



  1. Kommentera

Lämna en kommentar